POPIS
„Korál Lecithin“ je nový produkt vysoké kvality, který je vyráběn pod vlastní obchodní značkou společnosti Coral Club. Je to jeden z univerzálních doplňků stravy nezbytných pro podporu zdraví.
Roku 1811 referoval francouzský lékárník poprvé o tučných preparátech z mozkové hmoty, obsahujících organický vázaný fosfor. Nicolas-Theodor Goblev na přelomu 19. slotetí preparoval ze žloutku lepkavou, oranžovou substanci, v které byla obsažena olejová, maragrinová a glycerinfosforová kyselina stejně jako dusíkaté organické zásady. Srovnatelné látky nalézal i v mozkové hmotě, kapřích jikrách, krvi, žluči a jiných orgánech. Roku 1850 dal svému objevu název lecitin po řeckém slovu lekithos (žloutek).
Vědec Felix Hoppe-Seyler, zakladatel biochemie a molekulární biologie, nalezl posléze v rostlinných semenech organicky vázaný fosfor. V roce 1899 izolovali chemici E. Schulze a E. Steiger ze semen rostlin fosfolipid, který byl rovněž označován jako lecitin. Podle jejich poznatků měly z prozkoumaných rostlinných semen největší obsah lecitinu, v množství 1,5 - 2,5 %, sójové boby a vlčí bob.
Johanes Ludwig Wilhelm Thuichum (1829-1901), zakladatel mozkové chemie (dnes neurochemie), nalezl analogickou sloučeninu a nazval ji kefalin podle řeckého slova kephalos (hlava) a dokázal separovat sphingomvelin. A tak šel výzkum dál až do dnešních dob, kdy se podařilo celosvětově prosadit lecitin jako pomocnou látku a aditivum. Aplikační mnohotvárnost lecitinu v oblasti potravin, krmiv a techniky byla jimi postavena na široký základ. Průkopnickou práci ohledně využití lecitinu v dietetice prováděl dr. Buer, který roku uvedl na trh první lecitinový preparát pod názvem „Buer-Lecithin“. Dále byla vyvinuta řada významných farmaceutických preparátů, které ještě dnes nalezneme v nabídce lékáren. Bádání a aplikační technika není ještě ukončena. V současnosti např. u lecitinu z mořských řas se používají liposomy v potravinářském průmyslu a fosfolipidy u vodních kultur.
Toho času je za rok získáno okolo 180000 tun lecitinu převážně ze sójových bobů - (2% obsah lecitinu), které jsou většinou sklízeny v USA, Brazílii a Argentině. Kromě sóji se k základním zdrojům i když v menším objemu, dá počítat i řepka a slunečnice. Relativně nízká množství lecitinu ze žloutků tak končí především ve farmacii, medicíně a kosmetice.
Lecitin je látka tukové povahy. Chemicky se jedná o fosfatidy obsahující kyselinu glycerinofosforečnou, mastné kyseliny a cholin. Lecitin je stavebním prvkem buněčných stěn a membrán všech buněk v lidském těle. Jeho dostatek podporuje základní funkce buněk. Nejdůležitější je pro tkáně s intenzivní látkovou výměnou, jako je mozek a srdce. Lecitin také bývá nazýván „potravou pro mozek“. Chrání a vyživuje mozkové buňky. Jeho další významná role je v procesu metabolismu tukových látek, protože zajišťuje jejich „rozpustnost“ ve vodě. Tím je zajištěna nejen resorpce ve střevě, ale také jejich zvýšené vylučování působením cholesterolu. Přispívá tak k udržení normální hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi. Lecitin podporuje činnost srdce a cév a celkovou obranyschopnost organismu. Lecitin by měl být součástí stravování všech osob, zejména však starších lidí.
• zdravé cévy
• duševní zdraví
• srdce
• cholesterol
• snížení ukládání tuků
• látková výměna
Coral Lecithin je nový, vysoce kvalitní produkt, který vyrábí pod vlastní značkou společnost Coral Club. Je jedním z nejvšestrannějších doplňků stravy, nezbytných pro podporu zdraví.
Lecitin představuje základ všech buněčných membrán lidského organizmu. Je pro organizmus nezbytný jako stavební materiál pro rekonstrukci a „opravy“ poškozených buněk.
Vynikající vlastnosti přípravku jsou dány jednak vlastním účinkem lecitinu, jednak působením jeho složek - cholinu a inositolu.
Choline - je klíčovou součástí chemické látky acetylcholinu, sloučeniny, která má nezastupitelné místo v činnosti nervového systému a svalů. Jeho nedostatek v mozku je spojován mimo jiné s projevy tzv. Alzheimerovy choroby (presenilní demenci). Dostatečný přívod cholinu zlepšuje paměťové funkce, podporuje soustředění a koncentrace. Zklidňuje spánek, omezuje předrážděnost, náladovost a zlepšuje odolnost vůči stresu.
Inositol - je řazen společně s cholinem mezi spalovače tuků (lipotropní látky). Podporuje spalování tuků a jejich uvolněním z jater a tukových tkání napomáhá redukci tělesné hmotnosti. Působí také příznivě na kvalitu vlasů a zpomaluje jejich vypadávání, omezuje výskyt ekzémových onemocnění a má uklidňující účinky na kůži.
Lecitin - je přírodní látka, patřící do skupiny tzv. glycerolfosfatidů, složených tuků, které jsou přirozenou součástí buněčné stěny. Oproti ostatním tukům se liší obsahem látek cholin a inositol, které jsou řazeny mezi složky rozšířeného komplexu vitamínů skupiny B. Tyto látky propůjčují lecitinu mimořádné vlastnosti, které jej řadí mezi významné sloučeniny látkové výměny lidského těla.
Coral Lecithin hlavní účinky:
-
Blahodárně ovlivňuje paměť, schopnost koncentrace a další mozkové funkce.
-
Podporuje obranyschopnost organismu.
-
Pomáhá chránit játra před zvýšeným ukládáním tuků.
-
Pomáhá chránit před srdečně-cévními chorobami.
-
Pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu a tuku v organizmu.
-
Příznivě ovlivňuje kvalitu pokožky a omezuje vypadávání vlasů.
-
Zpomaluje proces stárnutí.
Lecitin má díky své emulgační schopnosti vliv na zmenšování tukových částí v krevním oběhu a tím udržuje krev čistou a zabraňuje ateroskleróze. Obsahuje esenciální mastné kyseliny a podstatně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Lecitin pomáhá při transportu tuků v těle a při rozpouštění nezdravých tukových a cholesterolových usazenin.
Lecitin bývá označován jako "potrava pro mozek". Podílí se na mentálních a nervových procesech. Hlavní složka lecitinu hcolin je v těle přeměňována na acetylcholin, což je látka, která přenáší nervové impulsy. S věkem se zvyšuje nedostatek acetylcholinu. To může vysvětlovat, proč lecitin zvlášť blahodárně působí na starší lidi.
Doplňování lecitinu zlepšilo stav pacientů s neurologickými poruchami jako je tardivní dyskinesia, Parskinsonova choroba, Alzheimerova choroba a presenilní demence, která se projevuje ztrátou krátkodobé paměti, špatnou koncentrací a krátkým rozsahem pozornosti.
Lecitin tvoří 73% objemu tuků v játrech. Napomáhá ochraně před tukovou degenerací, cirhózou a nádorům jater. Urychluje přeměnu tuků v energii, usazený tuk začne postupně mizet. Sportovci a kulturisté oceňují lecitin pro jeho schopnost odstraňovat tuk z nežádoucích míst. Lecitin snižuje nadbytečnou hladinu estrogenů u žen (ta je projevuje tvrdošíjností tukových buněk ukládat tuk, především na bocích, hýždích a stehnech).
Pro ochranu mastných kyselin s dvojnými vazbami před oxidací je vhodné kombinovat užívání Lecitinu s přírodními antioxidanty.
Lecithin pomáhá při léčbě kožních onemocnění (např. lupénka).
Deficit lecitinu způsobuje vyčerpání a onemocnění nervové soustavy, zhoršení vstřebávání vitamínů A, D, E a K, provokuje tvorbu žlučových kamenů, zhoršuje paměť a vede ke stavu chronické únavy.
Vhodné pro celiatiky, diabetiky a vegetariány.
* - Doplněk stravy. Potravina určená pro zvláštní výživu.
Složení: Sójový lecitin tekutý 1200 mg. Pomocné látky: želatina, voda, glycerin.
Dávkování: 1-3 kapsle denně s jídlem
Upozornění: Individuální nesnášenlivost na jednotlivé složky přípravku, těhotné a kojící ženy by měli užívání konzultovat se svým ošetřujícím lékařem. Doplněk stravy nenahrazuje vyváženou a pestrou stravu.
Výrobce: Bio International, Inc. pro Coral Club International, Inc., Toronto, Ontario, Kanada.