POPIS
Kurkuma neboli indický šafrán má původ v jižní Asii. Je známá především jako koření žluté barvy ze sušeného mletého oddenku. Je součástí oblíbené směsi kari. Obsahuje asi 5 % éterického oleje s hlavními složkami sabinenu, felendrenu a žlutého barviva kurkuminu. Z kurkumy se také vyrábí moučka, která se na trhu objevuje pod názvem Arrowrot nebo Koa.
Používá se do rybích a želvích polévek. Kurkumin je známý jako barvivo, které se používá i do potravinářských výrobků. K léčebným účelům se zlatožluté koření získávané z této rostliny v zemích svého původu používá již 4 000 let. Kurkuma hrála prominentní úlohu na začátcích ajurvédy, nejstarší celostní medicíny na světě, jejíž počátky se stanovují kolem roku 2000 př. n. l.
• normalizuje proces vyloučení žluči a tvorbu žlučových kyselin
• snižuje zánětlivé procesy a intoxikaci v játrech
• normalizuje metabolismus
• má antioxidační účinek
Kurkuma podporuje funkce jater, srdce a krevního oběhu, správnou hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá udržovat zdravou pokožku. V těle působí jako antioxidant a tak napomáhá chránit buňky a tkáně před oxidačním působením volných radikálů. Blahodárně působí na normální činnost kostí a kloubů. V neposlední řadě přispívá ke zdraví nervového systému.
• zdraví jater
• zdravá pokožka
• antioxidační účinek
• správná hladina cholesterolu
• funkce srdce a krevní oběh
• zdravé kosti a klouby
• nervový systém